• 100% Vegan
  • KIIRKULLER Tallinnas I-VII 10-21
  • RoheValik on meie suure rõõmu ja südamega tehtud :)

Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada - maapirn

12.01.2021 / 0 kommentaari
Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada - maapirn

Meie hea tervis algab soolestikust, sealsest mikroorganismide ökoloogilisest kooslusest ehk mikrobioomist. Kui mikrobioom ei ole korras, võime tunda end halvasti ja halvemal juhul haigeks jääda. Ainevahetushaigused, nagu rasvumine, II tüüpi diabeet ja südamehaigused on mikrobioomi halva seisukorra tagajärg.

 

 

Just seda silmas pidades on Tartu Ülikooli teadlased ning Lõuna-Eesti väiketootjad ühinenud RootBioMe brändi all, et tuua inimesteni uudsed, kiudainetest ja headest laktobatsillidest pakatavad maapirnikrõpsud, mis parandavad soolestiku tööd ja ainevahetust

 

 

Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada

 

Meie keha on rikas ökosüsteem, milles elavad tuhanded erinevad mikroobiliigid, mis on arenenud koos inimesega sadade aastatuhandete jooksul. Sel mikroobikooslusel on tähtis osa inimese tervises ja heaolus. See aitab meil toitu seedida, tugevdada immuunsussüsteemi ja kaitsta meid haigustekitajate eest.

 

Paraku on alates eelmisest sajandist, eriti viimase 50-60 aasta jooksul kogu maailmas suurenenud linnastumine. Linnas elades on inimesed kaotanud kokkupuute taimede ja mulla ning neis elavate kasulike mikroobidega. See omakorda põhjustab inimese mikrobioomi vaesumise.

 

 

Tulemuseks on ainevahetushaiguste, immuunhaiguste, allergiate ja toidutalumatuse sagenemine.

 

 

 

Kuidas suurendada soolestiku mikroobirikkust?

 

Praegu saadaolevad probiootikumid seda ei tee: tavaliselt sisaldavad need vaid mõnda bakteritüve ja pole kindel, kas need elusalt seedetrakti jõuavadki.

 

Liiatigi on 75% probiootikumide turust looma- ja piimatoodetepõhised, kuid üha suurem hulk inimesi soovib liha- ja piimatoodete tarbimist vähendada või neist hoopis loobuda.

 

 

RootBioMe pakub lahenduse

 

Meie usume, et lahendus peitub juurviljades kui rikkalikus probiootikumide ja prebiootikumide allikas.

 

Tartu Ülikooli teadlased on aastaid juurvilju uurides avastanud, et nii pre- kui ka probiootiliste omaduste poolest tõuseb esile justnimelt maapirn.

 

Oleme hapendanud Lõuna-Eesti rammusas mahemullas kasvanud maapirnid koos kasulike laktobatsillidega (probiootikum). Maapirnis sisalduv kiudaine inuliin (prebiootikum) toidab kasulikke baktereid. Sellist, pre- ja probiootikumi sisaldavat toitu kutsutakse sünbiootikumiks. 

 

Aga kui laktobatsille saab ka jogurtist ja kiudaineid marjadest või teraviljast, siis miks me just need kaks komponenti kokku panime?

 

Sest üha enam selgub, et pre- ja probiootikume eraldi süües pole neist tervisele suurt kasu. Palju tõhusamad on need just kombineerituna.

 

 

Seepärast arendasime spetsiaalse toote, kus panime laktobatsillid ja kiudained kääritamise abil kokku – et saada sinu tervisele parim kooslus!

 

 

Tervislikud maapirnikrõpsud tulevad mitmes maitses ning saadaval on ka maapirnijahu

 

 

Krõpse ei prae me õlis, vaid külmkuivatame. See tagab bakterite, kiudainete, aga ka kõigi teiste maapirnis sisalduvate ainete maksimaalse kasulikkuse sinu tervisele. Meie krõpsudes on laktobatsille sama palju kui apteegist ostetud kapslites. Ja inuliini on lausa 60%!

 

Hea tervis algab soolestikust, selle mikroorganismide kooslusest ehk mikrobioomist. Kui mikrobioomis leidub baktereid, kes meie tervist ei toeta, tunneme end halvasti ja see võib lõpuks mõjutada meie tervist. Näiteks on mitmed teadustööd korduvalt näidanud, et soolestiku mikrobioom mõjutab nii ainevahetushaiguste  nagu rasvumine ja II tüüpi diabeet kui ka südamehaiguste tekkimist. 

 

Oleme proovinud erinevaid maitseid ja jõudnud arusaamisele, et ühele meeldib terav ja teisele mahedam.

 

Hetkel on meie valikus kolm erineva maitsega toodet, et leiaksid enda tervise toetamiseks sobiva maitse. Esiteks naturaalne krõps, millele käärimise käigus pole lisatud muud kui näputäis soola. Teised kaks on maitsestatud: üks teravam tšilli ja küüslauguga, teine mahedam paprika ja tilliga.

 

Kui sa krõpse ei söö, siis on meil pakkuda külmkuivatatud maapirnijahu, milles on säilinud kasulikud looduslikud bakterid. See on väga hea kiudainete allikas, lisaks täis vitamiine ja mineraale. Jahu sobib hästi smuutidesse, suppidesse ja küpsetistesse. 

 

RootBioMe arendus ja tootmine käib koostöös Lõuna-Eesti mahetalunike, Tartu Ülikooli ja teiste Eesti teadlastega. 

 

Proovi uusi kasulike maapirnitooteid,  sellega toetad nii oma tervist kui Eestis toodetud tervislikku toitu! 

 

 

Kommentaarid