Rohevalik

toode(t) - 0,00

Rohevalik.ee - Kasulikku lugemist

 

Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada - maapirn

12.01.2021 / 0 kommentaari

Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada - maapirn

 

Meie hea tervis algab soolestikust, sealsest mikroorganismide ökoloogilisest kooslusest ehk mikrobioomist. Kui mikrobioom ei ole korras, võime tunda end halvasti ja halvemal juhul haigeks jääda. Ainevahetushaigused, nagu rasvumine, II tüüpi diabeet ja südamehaigused on mikrobioomi halva seisukorra tagajärg.

 

 

Just seda silmas pidades on Tartu Ülikooli teadlased ning Lõuna-Eesti väiketootjad ühinenud RootBioMe brändi all, et tuua inimesteni uudsed, kiudainetest ja headest laktobatsillidest pakatavad maapirnikrõpsud, mis parandavad soolestiku tööd ja ainevahetust

 

 

Inimese mikrobioom ja kuidas seda mitmekesistada

 

Meie keha on rikas ökosüsteem, milles elavad tuhanded erinevad mikroobiliigid, mis on arenenud koos inimesega sadade aastatuhandete jooksul. Sel mikroobikooslusel on tähtis osa inimese tervises ja heaolus. See aitab meil toitu seedida, tugevdada immuunsussüsteemi ja kaitsta meid haigustekitajate eest.

 

Paraku on alates eelmisest sajandist, eriti viimase 50-60 aasta jooksul kogu maailmas suurenenud linnastumine. Linnas elades on inimesed kaotanud kokkupuute taimede ja mulla ning neis elavate kasulike mikroobidega. See omakorda põhjustab inimese mikrobioomi vaesumise.

 

 

Tulemuseks on ainevahetushaiguste, immuunhaiguste, allergiate ja toidutalumatuse sagenemine.

 

 

 

Kuidas suurendada soolestiku mikroobirikkust?

 

Praegu saadaolevad probiootikumid seda ei tee: tavaliselt sisaldavad need vaid mõnda bakteritüve ja pole kindel, kas need elusalt seedetrakti jõuavadki.

 

Liiatigi on 75% probiootikumide turust looma- ja piimatoodetepõhised, kuid üha suurem hulk inimesi soovib liha- ja piimatoodete tarbimist vähendada või neist hoopis loobuda.

 

 

RootBioMe pakub lahenduse

 

Meie usume, et lahendus peitub juurviljades kui rikkalikus probiootikumide ja prebiootikumide allikas.

 

Tartu Ülikooli teadlased on aastaid juurvilju uurides avastanud, et nii pre- kui ka probiootiliste omaduste poolest tõuseb esile justnimelt maapirn.

 

Oleme hapendanud Lõuna-Eesti rammusas mahemullas kasvanud maapirnid koos kasulike laktobatsillidega (probiootikum). Maapirnis sisalduv kiudaine inuliin (prebiootikum) toidab kasulikke baktereid. Sellist, pre- ja probiootikumi sisaldavat toitu kutsutakse sünbiootikumiks. 

 

Aga kui laktobatsille saab ka jogurtist ja kiudaineid marjadest või teraviljast, siis miks me just need kaks komponenti kokku panime?

 

Sest üha enam selgub, et pre- ja probiootikume eraldi süües pole neist tervisele suurt kasu. Palju tõhusamad on need just kombineerituna.

 

 

Seepärast arendasime spetsiaalse toote, kus panime laktobatsillid ja kiudained kääritamise abil kokku – et saada sinu tervisele parim kooslus!

 

 

Tervislikud maapirnikrõpsud tulevad mitmes maitses ning saadaval on ka maapirnijahu

 

 

Krõpse ei prae me õlis, vaid külmkuivatame. See tagab bakterite, kiudainete, aga ka kõigi teiste maapirnis sisalduvate ainete maksimaalse kasulikkuse sinu tervisele. Meie krõpsudes on laktobatsille sama palju kui apteegist ostetud kapslites. Ja inuliini on lausa 60%!

 

Hea tervis algab soolestikust, selle mikroorganismide kooslusest ehk mikrobioomist. Kui mikrobioomis leidub baktereid, kes meie tervist ei toeta, tunneme end halvasti ja see võib lõpuks mõjutada meie tervist. Näiteks on mitmed teadustööd korduvalt näidanud, et soolestiku mikrobioom mõjutab nii ainevahetushaiguste  nagu rasvumine ja II tüüpi diabeet kui ka südamehaiguste tekkimist. 

 

Oleme proovinud erinevaid maitseid ja jõudnud arusaamisele, et ühele meeldib terav ja teisele mahedam.

 

Hetkel on meie valikus kolm erineva maitsega toodet, et leiaksid enda tervise toetamiseks sobiva maitse. Esiteks naturaalne krõps, millele käärimise käigus pole lisatud muud kui näputäis soola. Teised kaks on maitsestatud: üks teravam tšilli ja küüslauguga, teine mahedam paprika ja tilliga.

 

Kui sa krõpse ei söö, siis on meil pakkuda külmkuivatatud maapirnijahu, milles on säilinud kasulikud looduslikud bakterid. See on väga hea kiudainete allikas, lisaks täis vitamiine ja mineraale. Jahu sobib hästi smuutidesse, suppidesse ja küpsetistesse. 

 

RootBioMe arendus ja tootmine käib koostöös Lõuna-Eesti mahetalunike, Tartu Ülikooli ja teiste Eesti teadlastega. 

 

Proovi uusi kasulike maapirnitooteid,  sellega toetad nii oma tervist kui Eestis toodetud tervislikku toitu! 

 

 

33 põhjust süüa datlišokolaadi

11.01.2021 / 0 kommentaari

Meie RoheValik.ee meeskonnas oleme oma lemmikmaiustuse leidnud: isiklik lemmik on kindlasti datlišokolaad, mida justnimelt selle puhtuse, tervislikkuse ning mõnusa šokolaadise maitse poolest väga armastame. Sõna dattel võib olla eksitav - šokolaad sisaldab küll palju datlit, ent maitse on ikkagi tummiselt šokolaadine. 

 

 

Oleme allpoolt välja toonud 33 põhjust, miks justnimelt datlišokolaadi nii väga armastame. 

 

1. Nauding - MAKRI šokolaad on loomulikult mõnusalt šokolaadine

 

2. Lõõgastu tükikese datlišokolaadiga

 

 

3. Premeeri ennast oma tegutsemise eest

 

 

4. Elukvaliteet - väikesed rõõmuhetked tõstavad elukvaliteeti

 

 

5. Positiivne mõju kehale ja vaimule

 

 

6. Ainult looduslikud koostisosad - jahvatatud kakaomass, kakaovõi ja datlid

 

7. 100% peen kakao - puuviljane ja aromaatne

 

 

8. Ennast tõestanud koostisosad - kakaod ja datlit on kasvatatud vähemalt 5000 aastat

 

 

9. Orgaaniline kvaliteet - kakao ja datlid pärinevad kontrollitud mahekasvatusest

 

 

10. Õiglus - tarnijate valimisel pöörame tähelepanu õiglastele tingimustele kasvupiirkondades

 

 

11. Looduslikult magus - šokolaadis sisaldub datlivili

 

 

12. Tundke end nagu kuningas / kuninganna - varem oli šokolaadi nautimine reserveeritud ainult kuningannadele ja kuningatele

 

 

13. Kingitus - paku lähedastele väikest rõõmu

 

 

14. Kuna datlis on palju kiudaineid, tekib küllastustunne kiiremini ja süsivesikud imenduvad verre ühtlasemalt. Selle tulemusena tarnitakse energiat järjekindlalt.

 

 

15. Vegan - MAKRI datlišokolaad sisaldab ainult puhtaid taimseid koostisosi

 

 

16. Lihtsus - ainult 3 looduslikku koostisosa: kakaomass, kakaovõi, datlid

 

17. Läbipaistvus - MAKRi sisaldab ainult looduslikke koostisosi, mida kõik teavad

 

 

18. Keskendumine - inglise füsioloog Ian MacDonald on näidanud, et kakao tarbimine aitab teatud ülesandeid paremini lahendada ja suurendab erksust.

 

 

19. Tundke end sõdalasena - julgemaks ja produktiivsemaks muutmiseks anti asteekide sõdalastele kakaod enne tähtsaid lahinguid

 

 

20. Saavutage oma kõrged nõudmised - koostisosade ja šokolaadi suhtes kehtivad kõige kõrgemad nõuded

 

21. Teeb teid õnnelikuks - šokolaad sisaldab trüptofaani, aminohapet, mille organism muudab õnnehormooniks serotoniiniks. Hea tuju tagavad ka anandamiid ja fenüületüülamiin

 

 

22. Datleid nimetatakse ka kõrbeleivaks. Ainuüksi datlite ning veega võib kõrbes mitu kuud elus püsida.

 

 

23. Kaks supertoitu koos: kakaod ja datlit nimetatakse ka supertoiduks nende kõrge toitainetiheduse tõttu

 

24. Kakao suurendab mälu, seda näitasid New Yorgi Columbia ülikooli teadlased

 

25. MAKRI šokolaad sisaldab palju fütokemikaale

 

 

26. Parandab jõudlust - paljud vastupidavussportlased kasutavad jõudluse parendamiseks šokolaadi

 

 

27. Mineraalid - MAKRI datlišokolaad sisaldab ohtralt mineraale nagu magneesium, vask, mangaan, kaalium, raud, fosfor ja tsink

 

 

28. Magneesium on keha jaoks elutähtis mineraal, mis on oluline jõudluse ja energia jaoks. See lõdvestab lihaseid, meelt ja reguleerib vererõhku

 

 

29. Vask on oluline mikroelement normaalse kasvu, luude tegevuse, immuunfunktsiooni, aju arengu, südamefunktsiooni, rakkude energiaarengu ja tugeva sidekos moodustumise jaoks

 

 

30. Mikroelement mangaan osaleb peamiselt organismi sidekoe struktuuris

 

 

31. Kaalium on oluline mineraal, millel on kehad oluline roll vedelike tasakaalu saavutamisel ning elektriliste impulsside edastamisel närvi- ja lihasrakkudele

 

 

32. Raud on oluline vere, lihaste ja maksa jaoks. Raud on inimese kehas kõige sagedamini esinev mikroelement

 

 

33. Tsink on meie tervisele hädavajalik. Meie keha kaitsefunktsioon sõltub tsingitasakaalust

 

RoheValik.ee lehelt leiad järgnevad MAKRI datlišokolaadid:

 

Fermenteeritud väejook kui imerohi meie seedesüsteemile

07.01.2021 / 0 kommentaari

RoheValikusse on jõudnud tõeline tervisepomm - eestimaiselt tootjalt pärinev fermenteeritud köögiviljade väejook Ferla. 

 

Kogu tooraine (v.a. sool) on pärit Võrumaalt ning mahla kasulike omaduste nimekiri on pikk: Ferla tugevdab immuunsüsteemi, aitab kolesteroolitaset normis hoida, aitab taastada soolestiku loomulikku mikrobiootat, toetab keha isepuhastumisprotsessi ning on kõige selle juures täiesti looduslik. 

 

Vaatame lähemalt, millega täpsemalt tegu, alustades sellest, mida fermenteerimine endast kujutab, miks see kasulik on ning lõpetades sellega, kuidas ning millal Ferlat tarbida.

 

 

Mis on fermenteerimine?

 

Köögiviljade fermenteerimise ehk kääritamise ehk hapendamise käigus tekivad seedimist soodustavad piimhappebakterid, kasulikud vitamiinid ja maitse muutub hapukaks. Fermenteerimine aitab kaasa maitsete võimendumisele.

 

Köögiviljade hapendamisel piimhappebakterid algatavad glükoosi lagundamisega fermenteerimise protsessi, mis ajapikku kiireneb ning jõuab lõppfaasi nädala-paariga. Ferla jook lõpptootena ei sisalda enam suhkruid ja selle kalorsus on 1 kcal 100 ml kohta.

 

Kuigi kodus köögiviljad hapnevad ise ilma lisanditeta (näiteks hapukurk ja hapukapsas), siis antud Ferla mahlas probiootilise mõju suurendamiseks lisatakse kontrollitud juuretisekultuure, mis suurendavad piimhappebakterite kontsentratsiooni veelgi.

 

 

Fermenteerimist kasutati laialdaselt toidu loomuliku säilitamise viisina juba pikka aega enne kui leiutati külmutamisseadmed. Fermenteeritud toidus on piimhappebakterid, mis säilitavad toitu ja toodavad kasulikke ensüüme ning vitamiine, mis on organismile paremini omastatavad ja seedesüsteemi toetavad. Soovitatavalt peaks inimene iga päev sööma vähemalt paar supilusikat fermenteeritud köögiviljatoite. Sellised on toidud nagu hapukurk, kimchi, hapukapsas, tempeh, miso, kombucha, naturaalselt kääritatud jogurt ja keefir. Lisaks talvisele säilimise eelisele sisaldavad fermenteeritud toidud rohkelt c-vitamiini, millest on talvisel perioodil põhjamaades olnud puudus.

 

Tänapäeval on traditsiooniline fermenteerimine asendatud marineerimisega, mis on toidu säilitamine äädika lisamisega. See ei toeta seedimist, vaid lausa vastupidiselt, kahjustab loomulikku mikrobiootat ja jätab kehasse happelise jäägi. Viimasel paaril kümnendil on üldine toitumise trend muutunud üha rohkem töödeldud toidu keskseks. Sellest mõjutatuna on enamik inimestel suuremal või vähemal määral mingi seedimisprobleem. Seda väidet on kinnitanud toitumisnõustajad, kelle juurde satub üha enam inimesi, kes kurdavad nõrga immuunsüsteemi, seede-, naha- või kaaluprobleemide üle. Paraku on kõik need mured soolestiku seisukorraga seotud. 70-80 protsenti inimese immuunsüsteemist asub soolestikus.

 

 

Milles seisneb fermenteeritud mahla tervistav mõju?

 

 

Kokkuvõtvalt fermenteeritud mahla tervistavatest mõjudest:

 

 

  • Soodustab toitainete omastatavust
  • Tugevdab immuunsüsteemi
  • Aitab kolesteroolitaset normis hoida
  • Omab põletikuvastast toimet
  • Aitab taastada soolestiku loomulikku mikrobiootat
  • Toetab keha isepuhastumisprotsesse

 

Inimese seedesüsteem on väga keeruline. Väidetavalt on inimese kehas bakterirakke 10 korda rohkem kui inimese enda keharakke. Esimesed teadusuuringud sellest, kuidas inimese sooles olevad bakterid saadavad signaale inimese ajju ja mõjutavad mõtlemisprotsesse, on ilmunud alles hiljuti, aastast 2013. See näitab, et soolestik on veel tundmatu ala.

 

 

Erinevaid teaduslikke seisukohti seedesüsteemis elutsevate mikrobioloogiliste kultuuride kohta on erinevaid. Ühes on aga teadlastel valdavalt sarnane seisukoht: Lääne inimese mikrobioom on vaesunud ja ökoloogilise mitmekesisuse taastamist ei tule alustada mitte kaugelt vihmametsades vaid inimese enda seedetraktis.

 

 

 

 Väga laastava hävitustöö tegija inimese seedesüsteemis on antibiootikumid. Ameerikas teeb 4/5 inimestest vähemalt ühe antibiootikumikuuri aastas. Eestis on see näitaja veel 1/3 . Aga ka eestlased liiguvad oma tervisetrendidega antibiootikumide tarvitamise kasvusuunas. Kuigi arstid soovitavad pärast antibiootikumikuuri teha kindlasti ka probiootikumikuur, siis esialgsed turu-uuringud näitavad, et enamik ei jälgi arsti soovitusi vähese teadlikkuse tõttu.Põhjuseks on mittemõistmine, et antibiootikum tapab ka kõhus olevaid seedimistegevuseks vajalikke baktereid. Ilma tõhusate probiootikumide tarbimiseta võib seedimine olla puudulik 6 kuud kuni aasta pärast antibiootikumikuuri. Töödeldud toidu liigse tarbimise puhul ei pruugigi seedimine taastuda.

 

 

Bakterid meie sooltes aitavad lõhustada toitu, mida keha ei suuda ise seedida, toodavad tähtsaid toitaineid, sealhulgas vitamiine; reguleerivad immuunsüsteemi ning kaitsevad mittesoodsate bakterite ja haigustekitajate eest. Fermenteeritud mahla joomine on kasulik, sest taastab seedimise ja aitab seda korras hoida.

 

 

Mis on Ferla eelised?

 

Fermenteeritud köögiviljasegu toormahla sellisel kujul Eestis müügil veel ei ole. Poelettidelt võib leida seedimist soodustavaid piimhappebaktereid sisaldavaid tooteid, aga üldiselt on need kas liiga suhkrused, sisaldavad piima või on ikkagi kuumtöödeldud. Kuumtöötlemise käigus hävivad kasulikud seedimist soodustavad bakterid ning väheneb ka vitamiinide sisaldus.

 

 

Ferla mahla omadused:

 

  • Kodumaine tooraine
  • Suhkruvaba
  • Kunstlike lisaainete vaba (ei ole säilitusaineid ega E-ained)
  • Keha aluselisemaks muutva omadusega
  • Sisaldab looduslikke probiootikume (kasulikud bakterid), prebiootikume (kasulike bakterite toitained), vitamiine, antioksüdante ja mineraalaineid
  • 1 kcal 100 ml tootes

 

Joogil on ilus selge punakaslilla värvus. Jook ei sisalda säilitusaineid, lisandeid ega seda ei kuumtöödelda. Jook säilib pikalt tänu fermenteerimisprotsessis tekkivale piimhappele ja seetõttu on ka maitse hapukas.

 

 

Kuidas Ferlat juua?

 

Jooki tarvitatakse väike kogus korraga (100-150 ml), soovitavalt tühja kõhuga 20 minutit enne sööki. Kellel on probleeme happelise toidu tarvitamisega võib seda koos söögiga võtta või veega lahjendada. Ferla sobib nii kahenädalaste kuuridena kui ka igapäevaseks tarvitamiseks.

 

 

 

Millal juua Ferlat?

 

Ferla mahla soovitatav kogus on väikene shott ehk 100-150 ml korraga.  Sellisest väikesest sõõmust täiesti piisab, kuigi hapukas mahl võib tunduda maitselt lahja.

 

 

  • Hommikuti 20 minutit enne sööki

Sõõm fermenteeritud mahla on hea hommikune vitamiiniallikas. Kindlasti ei tohiks päeva esimeseks joogiks olla kohv ega ka tahke söök. Kohe pärast ärkamist on kasulik juua vett ning Ferla mahl on hea seedimise käimalükkaja hommikusöögi eelselt. Mahlas olevad kasulikud bakterid läbivad kiirelt happelise mao ning jõuavad peensoolde, kus piimhappebakterid meie kehas meie toitu aitavadki seedida. Värskendav sõõm valmistab seedeelundkonna söögikorraks ette. Kellele hapu jook tühjale kõhule ei sobi, siis võib köögiviljamahla tarbida ka koos toiduga.

 

  • Trennijärgselt

Tugeva füüsilise pingutuse korral väheneb seedeelundkonna verevarustus, sest verd suunatakse  liikumises tööd tegevatesse lihastesse. See nõrgestab seedimist. Pärast trenni ei tasukski kohe sööma hakata vaid enne probiootikumi või fermenteeritud mahlaga seedimine taastada ning alles seejärel umbes poole tunni möödudes süüa.

 

 

  • Pärast sauna

Sauna kohta veel teaduslik tõestus puudub, aga see lihtsalt maitseb siis nii hästi. Mõjub kosutavalt ja taastab kiiresti energiataseme. Info on saadud läbi isikliku kogemuse.

 

  • Antibiootikumi kuuri puhul

Antibiootikumid hävitavad haigusttekitavad bakterid kehas, kuid kahjuks mõjuvad sama tõhusalt ka meie seedimises olevatele kasulikele bakteritele. Pärast antibiootikumi kuuri on seedimine oluliselt nõrgenenud ja taastub alles 6 kuuga. Seetõttu on ülimalt oluline kuuri lõppedes kohe probiootikumidega ehk seedimist soodustavate bakteritega oma seedimine taskaalustada. Ferla mahlas on rohkelt kasulikke baktereid: 10 astmes 8 kuni 10 astmes 10 / 1 ml joogis.

 

  • Reisides

Reisimisel on seedimisele mitu mõju. Puututakse kokku uutmoodi toitude ja joogiveega ning sellest tulenevalt satub meie seedesüsteemi ka rohkelt võõraid baktereid. Kui seedimise mikrobioota on korras ja nn hõivatud kasulike bakterite poolt, siis võõrliigid ei saa soolestikku kinnituda ja inimese seedimises ei pruugi häireid esineda ka eksootilist toortoitu süües.

Seedimist tasub toetama hakata juba enne reisi, süües rohkem fermenteeritud toite või tarbides probiootikumi toidulisandeid.

Lisaks, lennureiside ajal pikalt istumine aeglustab seedimist oluliselt. Ferla köögiviljamahl kiirendab ainevahetust ja aitab kõhukinnisust ennetada.

 

  • Stressi korral ja kiirel eluperioodil

Stress lihtsalt mõjub immuunsüsteemile ja seedimisele ebasoodsalt. Ferla mahl aitab seda tasakaalustada.

 

Loe rohkem Ferla kodulehelt: www.ferla.ee

Väge täis köögiviljajoogi saad soetada endale RoheValiku lehelt siit:

 

 

 

Ära karda rasva! Miks süüa tervislikke rasvu ja eelistada taimset päritolu?

18.12.2020 / 0 kommentaari

Miks ei tohiks karta rasva söömist (eriti taimset rasva)?

 

 

Rasv, kui toidu üks osa, on aastakümnete jooksul saanud väga palju negatiivset reklaami ning mitmed inimesed usuvad siiani, et mida vähem rasva toidus leidub, seda tervislikum see toit on.

 

Meie RoheValikus mõtlesime, et lükkame selle müüdi ümber ning räägime teile hoopis sellest, miks tuleks rasva süüa, millised on selle kasud tervisele ning miks justnimelt taimset rasva eelistada.

 

Tervislikud rasvad annavad energiat, toetavad rakkude kasvu, kaitsevad elundeid ning hoiavad teie kehasoojust. Asendamatud rasvhapped on vajalikud rasvlahustuvate vitamiinide A, D, E ja K imendumiseks ning aitavad kaasa hormoonide tootmisel. Kui kõrvaldate rasva oma menüüst täielikult, ei ole söögikordadel suupistetel head maitset ega tekstuuri. 

 

Niinimetatud "head" ja "halvad" rasvad on erinevad ka juba välisel vaatlusel. Tervislikud rasvad on toatemperatuuril vedelad erinevalt enamikest küllastunud ning transrasvadest, mis on tahked. 

 

Miks eelistada taimseid rasvu?

 

Toit, mis sisaldab rikkalikult taimseid monoküllastumata rasvu, on seotud väiksema südamehaiguste ning muude põhjuste poolt põhjustatud surmaga. Kui monoküllastumata rasvad pärinevad aga loomsetest allikatest, on leitud seos südamehaiguste ja ning ka teiste haiguste poolt põhjustatud surmaga.

 

Antud hüpoteesi kohta on tehtud mitmeid uuringuid ning taimse päritoluga rasv on alati tõestatult kordades kasulikum kui loomse päritoluga rasvad. Väike kokkuvõte ühest väga laiaulatuslikult uuringust, mille teadustöö kestis 22 aastat (aastatel 1990-2012 naistele ja 1990-2010 meestele). Uuringu käigus andsid 63 412 naist ning 29 966 meest erinevatest vanusegruppidest tihedalt tagasisidet oma söögiharjumuste kohta ning selle aja jooksul uuriti nende tervisenäitajaid ja surmapõhjusi. 

 

Pika uuringu tulemuseks oli, et inimestel, kes tarbisid rohkem taimseid rasvaineid kui samalaadseid loomset päritolu rasvaineid, oli oluliselt pikem eluiga ning rohkem tervelt elatud aastaid. Lisaks esines neil vähem terviseprobleeme võrreldes nendega, kes tarbisid rohkelt loomselt päritolu rasvaineid. 

 

Kogu uuring ning detailsed tulemused on inglise keeles saadaval siin:

https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.137.suppl_1.mp40

 

Üleüldiselt on taimne toitumine niigi seotud madala riskiga ülekaalulisusele ning taimetoitlastel esineb oluliselt vähem kroonilisi haigusi nagu südamehaigused, tüüp 2 diabeet, põletikud ning vähk. Selles artiklis keskendume aga ainult taimsetele rasvadele. 

 

Kuus tervislikku taimse päritoluga rasvarikast toitu, mida soovitame tarviga. Eelistatult oleks valikus muidugi rohkem aineid, aga nimekiri tuleks siinkohal liiga pikk.

 

1. Kreeka pähklid

 

Kas olete kunagi kreeka pähklit vaadanud? See näeb välja nagu aju. Kuna teie aju on enamasti rasv (60%) ja kreeka pähklid sisaldavad palju rasva, on juba mõistlik järeldada, et need võivad olla aju tervisele kasulikud.

 

Kreeka pähklitel on oma kõrge omega-3 sisalduse tõttu põletikuvastane toime. Need sisaldavad polüküllastumata rasvhappeid, mis on kasulikud põletikulisi protsesse soodustavate tsütokiinide vähendamiseks kehas. Mida rohkem suudate tsütokiinidega võidelda, seda vähem on põletikke, millest algab lõputu hulk haigusi.

 

Kreeka pähklid on kehale rohkema tervisliku rasva saamiseks hea alguspunkt.

 

Kreeka pähkleid sobib süüa niisama suupistena või ehk hoopis lisage need salatisse, visake mõned oma smuutisse või segage teiste pähklitega, et saada isetehtud pähklite segu - võimalusi on lõputult!

 

 

2. Kakaonipsid

 

Kakaonipsid on kakao ehk šokolaadi toores vorm!

 

Kes ei hüppaks rõõmust, et šokolaad on tervislik rasv? Kakaonipsid annavad tervisliku annuse taimset rasva. Need sisaldavad 51.6 g rasva 100 grammi kohta! Küllastunud ja monoküllastumata rasvade seguga sisaldavad kakaonipsid rohkesti antioksüdante ja ka magneesiumi.

 

Neid väikeseid nipse saab lisada smuutidesse, piserdada hommikusele pudrule, lisada taimsele jogurtile või kuhu iganes teil pähe tuleb. Need on üsna tugeva tekstuuriga ja hästi krõmpsuvalt šokolaadised.

 

 

3. Chia seemned

Need pisikesed seemned on tõeliselt võimas supertoit ning muuhulgas täis ka tervislikke rasvu. Chia seemnetes on 31.4 g üldrasva vaid 100 grammi seemnete kujul; 23.33 g sellest rasvasisaldusest on polüküllastumata rasv.

 

Nagu varem juba räägitud, on polüküllastumata rasvad kasulikud südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Chia seemnete teine hea omadus on, et need on koormatud kiudainetega (33.7%), nii et need aitavad hoida teie seedesüsteemi korrapärase ja tervislikuna.

 

Chia seemneid võib lisada smuutidesse, valmistada chia-pudinguid või piserdada pudru peale. Neid on lihtne lisada ka küpsetistesse. Lihtne viis chia seemnete tarbimiseks on raputada need oma lemmikvedelikusse ja juua seda chia seemnete limonaadina, visata neid näiteks rohelisse mahla või kasvõi lisada niisama tavalisele veele.

 

 

4. Kanepiseemned

Ehkki tehniliselt on see liigitatud “pähkliks”, on kanepiseeme toitaineterikas ja omega-6 ja omega-3 asendamatute rasvhapete suurepärane allikas.

Proovige lisada lusikas smuutidele, muffinitele või chia pudingile.

 

 

 

5. Mandlid

Pähklid on üldiselt rasva täis. Kuigi mistahes liiki on raske valesti valida, oleme meie RoheValikus justnimelt suured mandlifännid, mille portsjonis (umbes 22 pähklit) on 15g rasva ja ka rikkalt E-vitamiini.

 

 

 

6. Kookos

Kookose nautimiseks on palju maitsvaid vorme - piim, koor, vesi, õli, värske "liha" ja kuivatatud helbed. Magustatud või magustamata hakitud kookoshelbed pakuvad 8 grammi rasva portsjoni kohta ja palju troopilist maitset.

Rohkem kookose tõestatud tulemuste kohta siit:

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil

 

RoheValik.ee-st leiad mitmed kvaliteetsed taimse rasva allikad. Teiste seas:

 

Nisuorase/Wheat Grass pulber: miks seda kutsutakse SUPERTOIDUKS?

17.12.2020 / 0 kommentaari

Nisuorase ehk Wheat Grass pulber on pika ajalooga supertoit.

 

Mis on nisuoras?

 

Nisuoras on Triticum aestivumi taimest valmistatud pulber. Seda peetakse ülitugevaks tervisetoiduks, millel on hämmastavad kasud tervisele. Seda tarbitakse nii värske mahlana kui ka pulbrina. Värsket nisurohu jooki peetakse niinimetatud "elusaks toiduks".

 

Hüüdnimega "vedel kuld" on üks portsjon nisuorase mahla võrdne umbes pooleteise kilo roheliste köögiviljadega.

 

Tervisehuvilised on selle taime loendamatutest eelistest juba ammu rääkinud ning seda põhjusega. Nisuorase jooki saab kasutada igapäevase tervistava toonikuna ja see võib isegi aidata konkreetsete haiguste ravimisel. Selle tõhususe tõeliseks kindlakstegemiseks on vaja rohkem uuringuid, kuid teadlased nõustuvad, et nisurohul on väga suur potentsiaal.

 

Jätkake lugemist, et avastada nisuorase võimalikud ravitoimed.

 

1. See on supertoit

Nisuorases peitub võimsate toitainete kombinatsioon, mis muudab selle teie tervisele äärmiselt kasulikuks. Sellel on palju terapeutilisi omadusi ja seda nimetatakse täielikuks toiduks. Justnimelt väga kõrge vitamiinide ning toitainete sisaldus muudavad nisuorase heaks valikuks kui soovite oma üleüldist heaolu suurendada. Selles on nii antioksüdandid kui ka antibakteriaalsed ja põletikuvastased omadused.

 

Nisuoras sisaldab:

  • rauda
  • kaltsiumi
  • ensüüme
  • magneesiumi
  • fütotoitaineid
  • 17 aminohapet
  • vitamiinide A, C, E, K ja B kompleksi
  • klorofülli
  • proteiini

 

Viited:
http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/wheatgrass/faq-20058018

 

 

2. See võib toksiine kõrvaldada


Nisuorase toitained aitavad organismil vabaneda üleliigsetest lisanditest ja toksiinidest. Näiteks aitab klorofüll keha detoksifitseerida ja aitab toetada maksa tervet tööd.

Kui teie keha on puhastatud, võite näha energiataseme tõusu ja üldist paremat tervist.

 

Viited:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736952

http://www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf

 

 

 3. See võib soodustada seedimist


Nisuorases on palju ensüüme, mis soodustavad seedimist aidates teie kehal toitu lagundada ja toitaineid omastada. See võib aidata tõsta üldist seedimise heaolu.

 

Nisuoras abistab teie soolestikku, nii et teil tekib vähem gaase, puhitust ja ebamugavustunnet kõhus. Nisuoras võib ka aidata leevendada kõhukinnisust, ärritunud soole sündroomi ja muid seedeprobleeme.

 

Viited:

http://www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538

 

 

4. See võib aidata kaasa teie ainevahetuse paranemisele


Nisuorase joomine võib kiirendada teie ainevahetust ja aidata kaasa kaalukaotusele. See on suurepärane valik, kui jälgite kehakaalu, sest see on madala kalorsusega ja rasvavaba.

 

Nisurohi on toitaineterikas toit, mistõttu paljud tunnevad end kauem täiskõhutunnet. See võib aidata isusid vähendada.

 

Viited:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538

https://www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf

 

 

5. See võib vähendada teie kolesterooli taset


Nisuoras on näidanud ka kolesteroolitaseme kontrollimisel häid tulemusi. Koos kaalu langetamisega aitab see samuti alandada kolesteroolitaset, mis vähendab ka südamehaiguste tekkimise ohtu.

 

Viited:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20508870/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21485304/

 

 

6. See võib teie immuunsüsteemi tugevdada


Nisuoras soodustab teie immuunsüsteemi tööd. See võib aidata nakkusi ja haigusi tõrjuda. Lisaks tunnete end palju paremini, kui teie immuunsus toimib optimaalsel tasemel. Kui teil tekib teatud tüüpi haigus, võib tugeva immuunsussüsteemi olemasolu aidata teil kiiremini taastuda.

 

Viited:

https://www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf

 

 

7. See võib anda teile energiat


Teie energiatase võib olla kõrgem kui tavaliselt. Kui teie keha on kahjulikud ained puhastanud, saate energia suunata igapäevaste ülesannete täitmisele ja treenimisele. Tunnete end nooremana ja värskemana.

 

Viited:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166815/

 

 

8. See võib teie vererõhku langetada


Vererõhku saate alandada nisuorase tarbimisega. Klorofülli molekul on sarnane hemoglobiiniga ja suurendab vererakkude arvu. See aitab normaliseerida vererõhku. Samuti arvatakse, et see puhastab verd ja parandab vereringet.

 

Viited:

https://www.rroij.com/open-access/a-mini-review-on-wheatgrass-.pdf

 

 

9. See võib parandada kognitiivseid funktsioone


Nisuoras võib parandada üldist vaimset funktsioneerimist ja leevendada ärevust. Selle neuroprotektiivsed toimed võimaldavad paremat kognitiivset funktsioneerimist ja võivad aidata Alzheimeri tõbe ära hoida ja ravida.

 

See aitab vältida mälukaotust ja seda saab kasutada käte-silma koordinatsiooni parandamiseks.

 

Viited:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166815/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19441012

 

 

 

10. See võib aidata diabeedi korral


On näidatud, et nisuoras parandab suhkruhaigete inimeste veresuhkru taset. Seda osaliselt seetõttu, et nisurohul on ühendeid, millel on insuliiniga sarnane toime. See vähendab toiduainete glükeemilist indeksit, millel on positiivne mõju veresuhkru tasemele.

 

Viited:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156538

 

 

11. See võib aidata artriidi korral


Nisuorase põletikuvastased omadused võivad leevendada mõningaid artriidi sümptomeid, nagu jäikus, valu ja turse. Selle tulemuseks võib olla vähem ebamugavustunnet ja parem funktsionaalsus.

 

Viited:

http://www.functionalfoodscenter.net/files/47516971.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4166815/

 

 

Kas on mingeid kõrvaltoimeid?


Nisuheina peaksite ostma ainult usaldusväärselt tarnijalt, et oleks kindel aine orgaaniline päritolu vältimaks lisatud pestitsiide/toksiine. See aitab ka kõrvaldada kahjulike bakterite ja hallituse tekke võimaluse pulbris.

 

Kui alustate nisurohu esmakordset kasutamist, alustage väikesest annusest ja suurendage oma annust järk-järgult.. See aitab teie kehal kohaneda nisurohu seedimisega.

 

 

Tüüpiline annus on umbes 1-2 kuhjaga teelusikat.

RoheValik.ee verifitseeritud orgaanilise ja Euroopa päritoluga värske nisurohu leiad müügilt siit:

 

 

Miks tarbida kuivatatud mangot? (peale suurepärase maitse)

12.12.2020 / 0 kommentaari

Miks tarbida kuivatatud mangot? (peale suurepärase maitse)

 

Lisaks sellele, et kuivatatud mango maitseb väga hästi, on see ka suurepärane tervislik vahepala. Vaatame lähemalt, miks me seda kollast magusat puuvilja tarbima peaksime.

Mango on oma  maitsva viljaliha tõttu üks ihaldatumaid troopilisi puuvilju ning seda peetakse lausa niinimetatud "superpuuviljaks." Selle muljetavaldav toitainete loetelu sarnaneb toidulisandi omaga! Mango on täis vitamiine, mineraale ja antioksüdante, mida meie keha vajab enda kaitsmiseks, arendamiseks ja heaks toimimiseks.

 

Suhkur ja sulfitid lisatakse mango kuivatamisel protsessi traditsiooniliselt peamiselt ensüümide aktiivsuse pärssimiseks (mis põhjustab riknemist) ja puuvilja värvi säilitamiseks.

 

Kuna see RoheValiku filosoofiaga heast toidust ei kattu, siis meie müüme ainult töötlemata puhast kuivatatud mangot,mis ei säili aastaid, aga pole ka täis mõttetut jama. Puhtuses peitub võlu ning sellega kaasnevad hea maitse ning parim tootekvaliteet.

 

Vaatame aga lähemalt, millised kasud tervisele kaasnevad selle suurepärase puuvilja veetleva maitse nautimisest. 

 


A-vitamiin


Esimene kuivatatud mango kasu on seotud A-vitamiiniga, mida kuivatatud mangos leidub ohtralt. See vitamiin on tervisliku nägemise, naha säramise ja tugeva immuunsüsteemi jaoks ülioluline. Sellisena aitab kuivatatud mango söömine parandada nägemist ja ravida vananemisega seotud silmahaigusi, samuti silmahaigusi nagu glaukoom ja katarakt(hallkae).

 

Kuivatatud mangos sisalduv A-vitamiin aitab muuhulgas ravida ka selliseid nahahaigusi nagu akne, psoriaas, ekseem ja põletused. Samuti ennetatakse päikese käes viibimise ja naha vananemise mõjusid. Lisaks soodustab see haavade paranemist.

 

Kuivatatud mango A-vitamiini tugevdab sama komponent, mis annab mangodele (ja muudele puu- ja köögiviljadele) punase, kollase ja oranži värvi. Söömisel muudab meie keha need oluliseks toitaineks.

 

 

Kiudained


Kuivatatud mangod sisaldavad lahustuvaid kiude, mis mitte ainult ei abista seedimist ja puhastavad seedesüsteemi, vaid aitavad vähendada kolesterooli ja soodustavad kaalu langetamist. Lisage sellele sisaldab mango ensüüme, mida nimetatakse amülaasideks ja mis aitavad toidul kergemini imenduda. Need aitavad ka komplekssed süsivesikud lihtsateks suhkruteks jagada.

 

 

Antioksüdandid


Nagu teisedki superpuuviljad, sisaldavad mangod ühendeid, mis toimivad antioksüdantidena. Antioksüdandid kaitsevad meie rakke vabade radikaalide kahjustuste eest, mis on sageli seotud vähi, diabeedi ja vananemisega.

 

Üheks selliseks antioksüdandiks nimetatakse mangiferiini, mis on olnud paljude uuringute objektiks. Need uuringud viitavad kõik mangiferiini võimele ennetada ja võidelda keha erinevate osade rakkude kahjustuste vastu.

 

 

Naistele hea


Kuivatatud mangod sisaldavad folaadiannuseid, mis oksüdeerumisel muutuvad foolhappeks. Foolhapet peetakse oluliseks sünnituseelseks toidulisandiks. See on beebi aju ja seljaaju nõuetekohase arengu jaoks hädavajalik, hoides sellega ära lapse närvisüsteemi alaarenguga seotud defekte.

 

Lisaks sisaldavad kuivatatud mangod ka kaltsiumi ja rauda, mis on luude tervisele hädavajalikud, eriti raseduse ja vananemise ajal. Raud aitab ära hoida aneemiat - seisundit, millele naised võivad kalduda igakuiste kuupuhastuste ajal ja pärast seda.

 

 

Meeleolu tõstvad omadused


Kuivatatud mango maine meeleolu tõstjana tuleneb selle kõrgest B-vitamiinide tasemest, nimelt B1 (tiamiin), B3 (niatsiin), B6 (püridoksiin) ja B9 (folaat). Neid vitamiine leidub tavaliselt populaarsetes multivitamiinipreparaatides.

 

Multivitamiine turustatakse nii, et nad edendavad ärksat meelt, aitavad võidelda stressiga ja säilitavad vastupidavuse kogu päeva vältel. Neid reklaamitakse vanematel inimestel närvide taastumise ja imikute korraliku närviarengu hõlbustamiseks.

 

Ent kõige parem oleks muidugi need otse toidust saada. Tabletid loomulikult  aitavad samuti  ja on tänapäeva kiire elu juures oluliselt mugavamad. Mõned toidulisandid väidavad isegi, et need kiirendavad ainevahetust, suurendades seeläbi energiat ja põletatud kaloreid.

 

Kõik eelpool toodud väited aitavad tugevdada multivitamiinide mainet õnnevitamiinide või meeleolu tõstjatena, aga kõige parem on, et kõiki neid aineid võib leida ka kuivatatud mangodest!

 

 

Kõrge mangaani ja vase sisaldus


Mangaan ja vask on mineraalid, mida on kuivatatud mangodes rohkesti. Mangaan on mineraal, mis on vajalik paljude keha funktsioonide jaoks, näiteks kudede ja luude moodustumine, vere hüübimine ning rasvade ja süsivesikute ainevahetus. Mangaanipuudus võib põhjustada osteoporoosi, artroosi, aneemiat ja düsmenorröad.

 

Teiselt poolt on punaste vereliblede moodustamiseks, närvide tervislikuks seisundiks ja tugevaks immuunsüsteemiks vaja vaske. Ehkki see võib olla haruldane, võib vasepuudus olla eluohtlik seisund. Samamoodi ei pea vaske lisana võtma, kuna seda leidub enamikus toitudes, näiteks kuivatatud mangodes.

 

Kuivatatud mangod sisaldavad ka kaaliumi, mis on lihaste funktsioneerimiseks hädavajalik, sealhulgas hädavajalik ka südames ja kopsudes. Kaaliumipuuduse tagajärjel võib tekkida seisund, mida nimetatakse hüpokaleemiaks.

 

 

Oluline C-vitamiin


Kuigi osa mangodes sisalduvast C-vitamiinist läheb kuivatamise käigus kaduma, jääb kuivatatud mangodesse siiski korralik kogus, mis aitab tugevdada immuunsust ja parandada kudesid. C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, kiirendab nohust taastumist ja kaitseb isegi vähki põhjustavate vabade radikaalide eest.

 

Kuivatatud mango söömine hoiab loomulikult ära C-vitamiini puudusega seotud sümptomeid, nagu lööbed, igemete veritsus ja haigus, mida nimetatakse skorbuudiks.

 

Loodame,et aitasime selle artikliga natukene avardada millised on kuivatatud mango omadused ja mida sellest oodata.

Omaltpoolt siiski soovitame seda tarbida mõistlikus kogustes ja süüa igapäevaselt väga mitmekesiselt. 

 

Meie ilma töötlemata puhta kuivatatud mango võid leida siit:

 

 

 

MCT kookosõli... Millega tegu?

06.12.2020 / 0 kommentaari

Mis on MCT kookosõli ja miks seda tarbida?

 

Kui olete kursis supertoitudega, mis on viimasel ajal turule jõudnud, olete tõenäoliselt kuulnud suminat MCT õli kohta. Kuid isegi kogu selle suminaga võib olla jäänud arusaamatuks, et mis MCT õli tegelikult endast kujutab ning millised on selle kasud tervisele.

 

Järgnevalt räägimegi sellest suurepärasest õlist lähemalt.

 

 

Väga palju on räägitud sellest, kuidas rasv ning eriti küllastunud rasv, tekitab arvukalt terviseprobleeme ning kuidas madala rasvasisaldusega dieet on parim viis kaalust alla võtma ning tervislikum olla. Tegelikult on tänapäeva toitumisteadlased selgeks teinud, et eelnev on julgelt valeväide.

 

Kui tarbite õigeid tervislikke rasvu, sealhulgas ka küllastunud rasvu, on sellest teie kehale tohutusuur kasu nii kaalu langetamise aspektist kui ka suured kasud immuunsüsteemile ning kognitiivsete funktsioonide toimimisele. 

 

Kookosõli on aina enam populaarsust kogunud ning oma paljude kasude tõttu on sellest saanud üks põhilisi toiduaineid tervislikus menüüs. Seda seetõttu, et kookosõli sisaldab palju kasulikke rasvhappeid, mis hoiavad meie keha maksimaalselt töös. Kõige tervislikumate rasvhapete seas on keskmise ahelaga triglütseriidid ehk teisisõnu MCT-d (Medium Chain Triglycerides).

 

MCT-d on kvaliteetsed küllastunud rasvad, mis aitavad reguleerida kehakaalu, toidavad aju ning annavad kauakestvat energiat, et hoida inimest kogu päeva jooksul energilisena. Olgugi, et kookosõli ise on supertoit, koosneb see umbes 62%-i ulatuses keskmise ahelaga rasvhapetest. Seetõttu on justnimelt MCT puhas vorm muutumas laialdaselt populaarseks. 

 

 

Miks need rasvad meile nii head on?

Rasvhappeid liigitatakse vesinikuga ühendatud süsinike keemilise struktuuri pikkuse põhjal kolme rühma: lühikese ahelaga (vähem kui 6 süsinikku), keskmise ahelaga (6–12) ja pika ahelaga (13–21) triglütseriidid. Keskmise ahelaga triglütseriidid on kergemini seeditavad kui nende pika ahelaga liigikaaslased.

 

Kesmise ahelaga triglütseriidid (MCT-d) liiguvad otse maksa, luues termogeense protsessi, mis kiirendab ainevahetust võimaldades kehal kasutada neid raske otsese energiana selle asemel, et neid rasvarakkudesse salvestada. 

 

Hiljutised uuringud näitavad, et paljudel inimestel, kelle toidulaud koosneb niinimetatud "lääne toitumisstiilist" (ehk siis enamik Ameerika Ühendriikides ning aina enam ka Euroopas tarbitavast igapäevasest toidust) on MCT õli toidulaualt puudu. Kaasaegne madala rasvasisaldusega dieet, mis paljude arvates sobib meie kehadele ideaalselt, teeb meile tegelikult halba. Toitumisteadlaste sõnul peaksime tekitama nendele tervislikele küllastunud rasvadele koha oma igapäevasele toidulauale.  

 

 

5 põhjust, miks tarbida MCT kookosõli:

 

 

1. Soodustab kehakaalu langust
MCT õli aitab kaalulangust soodustada mitmel viisil.

 

Uuringud on näidanud, et MCT õli tarbimine tekitab täiskõhutunnet ning aitab inimestel vähem süüa. Osalejad, kes tarbisid hommikusöögiks kaks supilusikatäit MCT õli, sõid lõuna- ja õhtusöögi ajal vähem ning kogu päeva kestva täiskõhutunde tõttu, tarbisid päeva jooksul ka vähem suupisteid. MCT õli tekitab täiskõhutunnet seda soodustava hormooni, peptiidi YY ja leptiidi, vabanemisega.

 

Samas uuringus leiti ka, et osalejatel oli madalam triglütseriidide ja glükoosi sisaldus, mis võib mõjutada täiskõhutunnet.

 

Uuringutes leiti, et MCT õli regulaarne kasutamine võib pärast kasutamist põhjustada kehapiirkondade väiksemat ümbermõõtu, mis annab märku tõhusast kaalulangusest. See võib olla tingitud sellest, et MCT õli on kümnendiku võrra vähem kaloreid kui muud õlid, näiteks oliiviõli ja avokaadode õline rasv.

 

Lisaks imendub MCT õli vereringesse kiiremini kui LCT, mis võimaldab neid peaaegu kohe energiana kasutada. See tähendab, et MCT õli ei ladustata rasvana, mille tulemuseks on väiksem rasva kehaprotsent, kuna rasva on vähem ladustatud.

 

Neile, kes kasutavad madala süsivesikute dieeti, nagu Keto dieet, on see kasulik, kui nad soovivad rasva põletada. Madala süsivesikute sisaldusega dieet, mis on segatud MCT õliga, võib aidata kehal pikemat aega rasvapõletuses püsida. See on teada ketoosi korral, kus keha põletab rasva üle glükoosi.

 

 

2. Annab rohkem energiat


MCT-d on ainulaadsed selle poolest, et nad ei vaja energiat imendumiseks või säilitamiseks kehas, see tähendab, et neid saab otseselt kasutada teie aju + keha kütusena. Kuna nad ei läbi keerulist seedeprotsessi, on nad ideaalne kiire ja püsiva loodusliku energia allikas (väga palju parem kui magusad energiajoogid või "quick fix" suhkruse kohviga!).

 

MCT õli ja selle energia pikendamise võime kohta on läbi viidud mõned uuringud. MCT õli kasutajad ja propageerijad soovitavad, et seda saaks kasutada energia vastupidavuseks, mis aitab teil energiat kauem säilitada.

 

Uuringust selgus, et sportlased, kes tarbisid LCT-toitude asemel palju MCT-rikkaid toite, leidsid, et nad võivad sooritada kauem kui tavaliselt. Erinevad sportlased osalesid kõrge intensiivsusega tegevustes ja nägid positiivset tulemust.

 

PS! All seletame kuidas meie meeskond seda õli kohviga tarbib :)

 

 

3. Alandab kolesterooli

 

Uuringud on näidanud, et regulaarne MCT õli tarbimine vähendab vere LDL-i, halba kolesterooli ja suurendab HDL-i, head kolesterooli. MCT õli soodustab südame tervist, tasakaalustades tervisliku kolesterooli taseme suhte.

 

Ühes 40 naisega läbi viidud uuringus leiti, et kookospähklitest saadud MCT õli parandas kolesterooli. Naissoost osalejatel diagnoositi kõhu rasvumine ja tulemused näitasid HDL-i tervislikku tõusu. Neid tulemusi võrreldi sojaõli ja kontrollitud kalorsusega dieedi mõjudega ning kõige suuremaid tulemusi näitas MCT õli.

 

Teises uuringus leiti, et MCT tarbimine vähendas kolesterooli taset 12,5% võrreldes oliiviõliga, mis vähendas neid 4,7%. Kolesterooli taseme ja MCT õli kohta on tehtud palju positiivseid uuringuid ja need on näidanud korduvalt häid tulemusi.

 

 

4. Võitleb halbade bakterite vastu

 

MCT-de uuringud on leidnud, et neil on suurepärane antibakteriaalne ja seenevastane toime. Eelkõige kookosõli, mis on MCT-de suurim komponent, vähendab pärmi kasvu ja levikut, mis on paljude nahahaiguste põhjus. Pärmi tootmise vähenemine kehas on väidetavalt tingitud MCT-de kapriini-, kaprüül- ja lauriinhappesisaldusest.

 

MCT-d takistavad bakterite levikut farmaatsiakeskkondades, näiteks haiglates ja arstide operatsioonides, kuni 50%. Neil on ülitähtis roll antibakteriaalses toimimises ja see aitab vähendada halbade bakterite levikut kehas ja väljaspool keha.

 

 

5.  Aitab seedimisega seotud probleemide lahendamisel

 

Tervislikud rasvad, nagu MCT õli aitavad soolestiku mikrobioomi toetada, mis aitab teie soolel vitamiinide ja mineraalide korralikul seedimisel ja imendumisel. Kuigi konkreetselt seedimist ja MCT õli käsitlevaid uuringuid on katsetatud ainult loomadega (kahjuks), peegeldab enamik loomkatseid positiivseid tulemusi ka inimestel tehtud katsetel.

 

Ühes uuringus leiti, et MCT õli aitas parandada seedimist, tugevdas soolestikku ja hõlbustas oluliste toitainete seedimist. Põhjus, miks MCT õli omab seedesüsteemile nii palju häid eeliseid, tuleneb sellest, et neid on kerge seedida ja omastada. Soolestik ei pea MCT õlide imendumiseks tegema ületunde, mis muudab need seedimise hõlbustamiseks kasulikuks. See võib olla efektiivne seedetrakti häiretega inimestele.

 

 

Kuidas MCT õli tarbida?

Soovituslik päevane kogus on 1-3 supilusikat päevas. Seda võib võtta niisama (on maitsetu ning lõhnatu) või segada näiteks smuutisse.

 

Järgnevalt jagame RoheValik.ee meeskonna lemmikretsepti - meie näiteks tarbime MCT õli koos kohviga.


Tee endale vegan "bulletproof" kohvi. MEIE SUUR LEMMIK!

 

 

Baasiks soovitame kas kakaovõid või mandlivõid:

 

Kakaovõi - see on kõige loomulikum taimne asendus tavalises bulletproof kohvis võile vegan keto kohvis. Kakaovõi on puhas rasv, see ei lisa teie kohvile süsivesikuid, vaid loob parima kreemja sileda tekstuuri, mis sarnaneb kookospiimaga või mis tahes taimse piimaga.

 

Mandlivõi - Meie lemmik asendus või vaheldus kakaovõile. Sisaldab küll süsivesikuid ja ei sobi, kui järgite keto dieeti. Maitsele teeb mandlivõi lisamine küll palju head :)

 


MCT õli -  See koostisosa on rasvapõletava kohvi loomise võti. Tegelikult on MCT õli, mida nimetatakse ka keskmise ahelaga trüglütseriidiõliks, väike rasvahel, mida teie neer kergesti omastab. Seetõttu toob see teie kehale kiiresti energiat, aidates teil hommikul ketoosis püsida ja hoides teid täis ja rahul. See on parim õli, mis aitab teil nälga tundmata kauem paastuda.

 


Kohv - Tugev must kohv, saate valida oma lemmikkohvi nagu orgaaniline, keedetud või lahustuv kohv.

 

 

Koostisainete segamine
Kakaovõiga või mandlivõiga maitsva kreemja vegan bulletproof kohvi valmistamise võti on:

 

 

Enne kohvi lisamist sulatage kakaovõi või lisage mandlivõid 1-2 teelusikat.
Sega kõik koostisosad kokku blenderis

 


Kas kuuma vedeliku võib blenderis kasutada?
Kui te pole kindel, vaadake blenderi juhiseid ja kontrollige, kas teie kannu saab lisada kuuma vedelikku. Meie kasutame tavalist odavat blenderit ja pole mitte kunagi veel probleeme olla, kuid ei saa seda ju avalikult soovitada :)

 

 

Tehke enda MCT superkohvile "upgrade":

 

Maitse ja parema fookuse ning energia saamiseks naudime paar korda nädalas tassi bulletproof kohvi, kuid joome seda harva ainult MCT õliga. Tavaliselt valime ühe bulletproof kohvi variatsiooni, milleks sobivad hästi:

 

  • Maka
  • Kookospiim
  • Taimne valgupulber (Vanilje või šokolaad sobivad meie arvates väga hästi. Lihtsalt lisa üks supilusikas blenderisse koos teiste koostisosadega ja saad lisaks heale rasvale veel ka hea proteiini mõnusalt kreemja maitsega oma uuendatud kohviga)
  • India pähklid (või india pähkli või) väikeses koguses eriliseks maitseks ja kreemjamaks tegemises.
  • Mandlivõi
  • Kakaopasta - kohv mis on nagu kakao... super!
  • Vürtsid näiteks kaneel.

 

Meie e-poest leiad sõbralikke hindadega orgaanilise MCT kookosõli ja mitmeid mainitud pähklivõisid.

 

 

Aitäh lugemast :)

 

Põhjused, miks eelistada taimset proteiini

04.12.2020 / 0 kommentaari

Põhjused, miks eelistada taimset proteiini

 

 

Taimse toitumise populaarsus on viimasel ajal hüppeliselt tõusnud, sest aina enam inimesi kärbib loomseid saadusi oma toidulaualt ning toidab enda keha peamiselt köögiviljade ning muude taimsete toitudega. See on suurepärane uudis nii inimeste kui ka loomade ning planeedi tervisele. 

 

On üldlevinud müüt, et taimsest toidust ei saa keha kätte piisavalt valku. Tegelikkuses ei vasta see aga absoluutselt tõele. Taimne valk on hoopiski kvaliteetsem ja kehale kergemini omandatav kui loomsed valguallikad. 

 

Netflixi uus dokumentaalfilm The Game Changers on just sellele teemale pühendatud ning tuntud sportlased nagu Arnold Schwarzenegger, Jackie Chan, Novak Djokovic ning Lewis Hamilton räägivad seal oma kogemuse baasil, et miks sporti tehes justnimelt taimseid valguallikaid eelistada. 

 

Soovitame kõigil huvilistel see äärmiselt informatiivne ning huvitav dokumentaal ise üle vaadata, aga kokkuvõtvalt toome ka nüüd siin välja taimse valgu peamised eelised loomsete proteiiniallikate ees.

 

1. Taimsed valgud on täielikud valgud

 

 

Valgud täidavad teie kehas mitut kriitilist rolli mistõttu on oluline saada seda piisavalt. (Kui palju vajate sõltub teie vanusest, soost, kehakaalust ning aktiivsustasemest). On levinud valearusaam, et taimsed valguallikad on kuidagi kehvemad loomsetest, aga see ei ole tõsi. Piisava valgukoguse saamiseks ei pea te tegelikult üldse liha sööma.

 

Loomsed valguallikad sisaldavad tavaliselt ühe portsjoni kohta rohkem valku kui köögiviljad ning seda peetakse sageli täielikuks valguks kuna sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mida meie keha ise ei saa. Neid aminohappeid nimetatakse hädavajalikeks, sest peame neid oma toidust ise kätte saama. (teisi aminohappeid loob meie keha ise). Mitmed taimsed toidud ei sisalda kõiki üheksat asendamatut aminohapet ning seetõttu nimetatakse neid mõnikord mittetäielikuks valguks. 

 

Aminohapped on valgu ehituskivid ja me vajame neid piisavas koguses keha normaalseks toimimiseks. Selgub aga, et selle jaoks ei pea me kõiki üheksat asendamatut aminohapet korraga tarbima. Piisab, et sööme päeva jooksul mitmesuguseid toite, mis kokku sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid. Teisisõnu, mida mitmekesisem toitumine, seda parem ning keha saab valkude valmistamiseks vajaliku tooraine kätte.

 

Mõned taimsed valguallikad nagu näiteks spirulina, chia seemned ja maka pulber sisaldavad ka kõiki üheksat aminohapet ning on sellega “supertoidu” staatuses.

 

2.Taimne valk on jätkusuutlikum

 

 

Kliimamuutused ning loodusvarade kadumine on muutnud planeedi tervise eest arvestamise teema aktuaalsemaks kui kunagi varem. See on ka suur põhjus, miks mitmed inimesed on otsustanud planeedile heateo teha jälgides hoolikamalt seda, mida ise oma toidulauale panevad.

 

Ei ole ammu enam uudiseks, et meie toidusüsteem on kliimamuutuste, reostuse ja loodusvarade ammendumise peamine tõukejõud. Eksperdid on leidnud, et kuni 75 protsenti põllumajanduse koguheitest pärineb loomsete saaduste tootmisest. Ilma tehnoloogiliste meetmete rakendamise ning inimeste kollektiivsete jõupingutusteta selle mõju vähendamiseks süveneb meie toidusüsteemi negatiivne mõju planeedile aina enam, muutes keskkonda elamiskõlbmatumaks. 

 

Sellised mõtted mõjuvad kindlasti mornilt, aga meie väljavaated ei ole täiesti sünged. Tervislikuma toitumise suunas liikumisel on siin lahenduses kriiline roll. Taimset valku on efektiivsem ja vähem ressursimahukam toota kui loomset valku, mistõttu on see ka planeedi jätkusuutlikkuse seisukohast parem valik.

 

Oad, herned ja läätsed on parimad näited toidust, mille kasvatamiseks on vaja minimaalseid ressursse. 

 

Boonuseks: Need toidud toimivad loodusliku väetisena liigutades lämmastikku õhust pinnasesse ning vähendades vajadust negatiivsete mõjudega sünteetiliste väetiste järele. 

 


3.Taimne valk soodustab head tervist

Taimse päritoluga valk sisaldab palju vitamiine, mineraale, kiudaineid, antioksüdante ja muid ühendeid, mida vajame, et terved püsida. Mõni taimne valguallikas sisaldab ka olulises koguses tervislikke rasvu. Oad, pähklid, seemned ja täisteraviljad on kõik taimsed valgud, millel on suurepärased kasud tervisele. 


Väga mitmed uuringud on näidanud taimse toitumise kasulikkust tervisele. Uuringus, milles võrreldi taimetoitlasi mitte-taimetoitlastega, leidsid teadlased, et taimetoitlased omandasid rohkem kiudaineid, A-, C- ja E-vitamiine, tiamiini, riboflaviini, folaate, mitteheemrauda, magneesiumi ja kaltsiumi. Rahvastikupõhiste uuringute kohaselt on taimetoitlaste kehamassiindeks madalam kui mittetaimetoitlastel. Uuringud on ka näidanud, et taimne valk taimse dieedi osana vähendas ülekaalulistel inimestel kehakaalu ja parandas insuliiniresistentsust. Nii et kui soovite saavutada oma tervisliku kehakaalu, oleks suurepärane alustada lisades oma toidulauale rohkem taimi.

 

Täiendavad uuringud on leidnud, et taimne dieet võib vähendada vererõhku, kolesteroolitaset ja kehamassiindeksit ning isegi vähendada insuldi ja südameatakkide riski. II tüüpi diabeediga patsientidel on leitud, et taimne dieet aitab kontrollida veresuhkru taset. Täiendavad uuringud on näidanud, et taimne dieet võib vähendada ka diabeedi tekkimise riski.

 

Inimestele, kel juba on mõni ülaltoodud haigusseisunditest, on julgustavaid uudiseid: kroonilisi haigusi ja südamehaigusi põdevad patsiendid, kes söövad taimset toitu, ei pruugi vajada nii palju ravimeid. Tervislikku taimset dieeti on USA täiskasvanute seas seostatud isegi kõigi haiguste poolt põhjustatud suremuse vähenenud riskiga. Arvestades eeliseid, on lihtne mõista, miks arstid ja toitumisspetsialistid soovitavad taimset dieeti enamusele, kui mitte kõigile oma patsientidele.

 

 

4.Taimset valku tarbides oled loomasõbralikum

 

 

95 protsenti USA põllumajandusloomadest kasvatatakse tehasefarmides. Need masendavad, saastunud tööstusettevõtted, mis on loodud liha ja muude loomsete saaduste nõudluse rahuldamiseks, on põhjustanud ütlemata palju loomade julmust ja kannatusi.

 

Kuigi üha rohkem liha- ja piimaettevõtteid töötab oma loomade tingimuste parandamise nimel, pole loomade ohutuse tagamiseks palju õigusakte. Tegelikult pole farmides loomade kaitsmiseks föderaalseid seadusi ja isegi piirkonnad, kus on julmuse vastased seadused, täidavad neid harva.

 

Isegi, kui tarbite ainult vabakasvatuses olevate loomade liha, on fakt ikkagi see, et nende loomade/lindude elu lõppes tapamajas. Võime küll enda jaoks mõelda, et “vähemalt said nad elu jooksul mõnda aega õues muru peal ringi joosta”, aga tegemist on tegelikult ikkagi täpselt samasuguse tööstusega nagu igas muus lihakombinaadis. 

 

Vabakasvatuse sildi all töötavas piimakombinaadis võetakse vastsündinud vasikad ikkagi oma emade juurest kohe peale sündi ära ja viiakse õige pea tapamajja (vasikaliha tootmiseks) ning piimakarja seemendatakse ikkagi samamoodi kunstlikult, et nad enamiku oma elust tiinena veedaksid ja muudkui piima annaksid (mida nende enda lapsed iial tarbida ei saa, sest need võetakse kohe peale sündi emade juurest ära).

 

Lihtne tõde on see, et rohkemate taimede söömine tähendab vähemate loomade söömist mis on parem nii loomadele, teie tervisele kui ka tervele planeedile. 

 

 

5.Taimne valk on eelarvesõbralikum

Taimne toit ei pea teid üldsegi pankrotti ajama. Vastupidi, see võib olla hoopiski uskumatult taskukohane. 

 

Oad, läätsed ja herned on ühed odavamad ning pea igasse retsepti kohaldatavad taimse valgu allikad. Pähklid ja seemned maksavad küll natuke rohkem, aga sisaldavad ka väga palju häid rasvu koos teiste oluliste toitainetega. 

 

Samuti on selliste toiduallikate säilimisajad tihtipeale juba loomulikult pikemad kui liha- või piimatoodetel ning ostes mahetooteid, ei ole neisse lisatud säilitusaineid. See tähendab, et te ei pea muretsema toodete peatse riknemise ega raiskumineku pärast ega pea endale säilitusaineid sisse sööma.



Millised on parimad taimsed valguallikad?

 

Taimseid valguallikaid on ääretult palju, aga oleme allpool ära toonud mõned oma lemmikutest. 

 

Läätsed - 25.9g valku 100g kohta

Need kaunviljad väljastavad keerukaid süsivesikuid, et tagada püsiv energia ja tasakaalustatud veresuhkru tase. Neis sisalduvad lahustuvad kiudained toidavad soolestikus häid baktereid, mis aitavad meid tervena hoida ja võivad alandada üld- ja LDL-kolesterooli (sageli nimetatakse seda "halvaks" kolesteroolik). Läätsed on ka rauarikkad.

 

Oad, 25.5g valku 100g kohta

Kaunviljad, sealhulgas mustad oad, mungoad, pinto oad ja teised, on head mineraalide ja B-vitamiinide (sh foolhappe allikad - eriti raseduse ajal üliolulised) allikad. Need sisaldavad ka polüfenoole, mis on antioksüdandid, mis on seotud kaitsega vähi, südamehaiguste, diabeedi ja muude haiguste eest.

 

Kinoa, 12g valgu 100g kohta

Seda seemet saab keeta ja süüa nagu teisigi täisteratooteid, ehkki sellel on nende toiduainete ees mõningaid eeliseid. Kinoa on gluteenivaba ja sisaldab rohkem vitamiine, mineraale, aminohappeid, antioksüdante ja muid toitaineid kui enamik teravilju. Lisaks on see hea kiudainete allikas.

 

Kreeka pähklid, 15g valku 100g kohta

Erinevalt teistest pähklitest sisaldavad kreeka pähklid märkimisväärses koguses alfa-linoleenhapet (ALA) tuntud oomega-3-rasvhapet, mis on kasulikud südamele ja ajule. Neil on ka rohkem antioksüdantset toimet kui teistel pähklitel, aidates kaitsta keha vabade radikaalide kahjustuste eest. On tõestatud, et kreeka pähklid parandavad kognitiivseid funktsioone.

 

Kõrvitsaseemned, 30.2g valku 100g kohta

Need maitsvad seemned sisaldavad tervist edendavaid oomega-3-rasvhappeid, mis on seotud terve südame säilitamisega. Kui näksite ka neid, saate tervisliku annuse kiudaineid, tsinki, magneesiumi, B-vitamiine ja muid toitaineid. Lisaks on uuringud näidanud, et kõrvitsaseemnete söömine võib aidata meeste testosterooni taset tõsta.

 

Spirulina, 60g valku 100g kohta

Lisaks valgusisaldusele on spirulinas (aka sinivetikates) rikas raua ja muude mineraalide ning vitamiinide, antioksüdantide, valgu ja gamma-linoolhappe, kasuliku rasvhappe, sisaldus. See on täielik valk ja suurepärane B12-vitamiini allikas, eriti oluline veganitele ja taimetoitlastele. Mõnes uuringus leiti, et spirulina alandab "halba" kolesterooli ja tõstab "head" kolesterooli.

 

Mandlivõi, 23g valku 100g kohta

Mandlid ja mandlivõi on rikkad mineraalide (kaltsium, magneesium, seleen), samuti foolhappe, kaaliumi, E-vitamiini ja seleeni allikad, mis aitavad katta teie toitumisaluseid. Uuringute kohaselt võivad mandlid vähendada LDL (ehk "halb") kolesterooli ja südamehaiguste riski. Nad on ka tuntud, et hoida veresuhkru taset kontrolli all ja kaitsta käärsoolevähki.

 

Kanepiseemned, 20.2g valku 100g kohta

Kooritud kanepiseemned, mida nimetatakse kanepisüdameteks, sisaldavad palju kiudaineid, E-vitamiini, kaaliumi ja mitut mineraali. Lisaks sisaldavad need oomega-6 ja oomega-3 EFA-de täiuslikku suhet, mida vajame südame ja aju terviseks, immuunsüsteemi toetamiseks, energia tootmiseks ja muuks tervislikuks toimimiseks.

 

Maka pulber, 11.3g valku 100g kohta

See supertoit annab energiat, ilma et see oleks stimulaator, ning sellel on palju C-vitamiini, kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi. Adaptogeenina on see kehale tasakaalustava toimega. Maca aitab säilitada tasakaalu ja tasakaalustada stressitaset ning see võib leevendada depressiooni ja ärevuse sümptomeid. Soovitatav on seda supertoitu nautida hommikul ja mitte enne magamaminekut.

 

Chia seemned, 21.2g valku 100g kohta

Nende seemnete kõrge kiudainesisaldus aitab teil püsida regulaarselt energilisena ja võib kauem täiskõhutunnet tekitada. Neis on palju südamele tervislikke oomega-3 rasvhapped ning nad pakuvad ka vitamiine, mineraale ja muid antioksüdante, et võidelda vabade radikaalide kahjustustega, mis võivad põhjustada haigusi.



Taimsed proteiinipulbrid

Regulaarselt trenni tegevad inimesed tarbivad proteiinipulbrit lisa-valguallikana, et pärast trenni kiiremini taastuda ning lihasmassi toonuses hoida ja kasvatada. Ka siin võiks eelistada taimset valku, sest lisaks kõigile ülaltoodud põhjustele, on kehal taimset valku ka tunduvalt lihtsam omandada. 

 

RoheValikus on saadaval lai valik taimseid proteiinipulbreid:

 

 

Mis on spirulina ning milleks seda kasutada?

01.12.2020 / 0 kommentaari

 

Spirulina (Arthrospira sp) on üks maailma kõige populaarsemaid supertoite, mis on aina jõudsamalt leidmas teed inimeste toidulauale.  

 

Vaatame üle, et mis see täpsemalt on ning miks sellele toidulisandile sellist tormi joostakse ning kuidas seda kasutatakse. 

 

Mis on spirulina?

 

Spirulina on lihtne üherakuline ja spiraalikujuline mikrovetikas, mis kasvab looduslikult soojades mageveekogudes. 

 

Oma toitaineterikkuse tõttu on see väga hinnatud ning seda kasutavad toiduainena palju kultuurid. Kusjuures, see on ka üks maailma vanimaid supertoite - teadaolevalt kasutasid asteegid seda toiduna juba 16ndal sajandil. 

 

Populaarseks sai see uuesti aga siis kui NASA tegi ettepaneku, et seda saaks kosmoses astronautidele toiduks kasvatada.

 

 

 

Spirulinas sisalduv valk on äärmiselt kõrge kvaliteediga

 

Kuivatatud spirulina sisaldab valku ning kõiki asendamatuid aminohappeid. Selles sisalduva valgu kvaliteeti peetakse suurepäraseks - võrreldav munadega.

 

Valku vajab meie organism ligi tuhandeks keemiliseks reaktsiooniks ning neil on täita väga oluline roll keha uuenemisprotsessides ja ainevahetuses. Lisaks panustavad valgud tugeva immuunsüsteemi loomisesse ning kannavad üle närviimpulsse. 

 

Valgud koosnevad aminohapetest, mis jagunevad kaheks: asendamatuteks, mida peab saama toiduga, ning asendatavateks, mida organism suudab ise sünteesida.

 

 

Spirulina on üks toitainerikkamaid toiduaineid tervel planeedil

 

Võib lausa väita, et see on üks toitainerikkamaid toite kogu maailmas. Gramm grammi kohta on see kõige toitvam toit planeedil.

 

Spirulinas leidub palju B-grupi vitamiine nagu B1, B2, B3, B6, B9 ning A-, C-, E-, K- vitamiini. Mineraalidest on esindatud raud, kaalium, kaltsium, vask, magneesium, mangaan, fosfor, seleen, naatrium, tsink. 

 

Üks supilusikatäis (7grammi) spirulinat sisaldab:

 

Valgud: 4 grammi

Vitamiin B1 (tiamiin): 11% RDA-st

Vitamiin B2 (riboflaviin): 15% RDA-st

Vitamiin B3 (niatsiin): 4% RDA-st

Vask: 21% RDA-st

Raud: 11% RDA-st

 

(RDA - soovitatav päevane kogus)

 

Lisaks sisaldab spirulina ka tervisele kasu toovaid fütokeminaalne nagu beetakaroteen ja klorofüll. 

 

 

Spirulina on võimas antioksüdant ning sel on põletikuvastane toime

 

Spirulina on fantastiline antioksüdantide allikas, mis võib kaitsta oksüdatiivsete kahjustuste eest.

 

Selle peamist aktiivset komponenti nimetatakse fükotsüaniiniks. See antioksüdant annab ka spirulinale ainulaadse sinakasrohelise värvi.

 

Fükotsüaniin suudab võidelda vabade radikaalide vastu ja pärssida põletikuliste signaalmolekulide tootmist, mil on muljetavaldavad põletikuvastased toimed.

 

 

Spirulina aitab ennetada kõrget kolesterooli taset

 

On leitud, et spirulina alandab kogu kolesterooli ja LDL-kolesterooli taset ning triglütseriidide kontsentratsiooni. 

 

Vanast ajast on levima jäänud ka müüt, et kolesterool on üdini halb. 

 

Tegelikult on kolesterool aga vajalik organismi edukaks funktsioneerimiseks, seda ei tohi lihtsalt liiast olla. Vastasel juhul põhjustab kolesterool tõsistesse südameveresoonkonna haigustesse haigestumist. Kolesterool on vajalik sapphapete, steroidhormoonide (sealhulgas suguhormoonide) ning D-vitamiini sünteesiks organismis. Umbes 25% kogu kehas olevast kolesteroolist kasutab ära meie aju. Veel vajame kolesterooli selleks, et kaitsta ja arendada närvirakke.

 

 

 

Kuidas spirulinat kasutada?

 

Sellel supertoidul on omapärane maitse, mis võib algul veidi harjumist võtta - sellepärast on hea spirulinaga tutvumist alustada segades teelusikatäis pulbrit näiteks smuutisse. 

 

Kõige paremini sobibki spirulina just smuutidesse, chia-seemne pudingusse, jäätist tehes jäätisesegu sisse või näiteks seganuna külma (taimse :) ) piimaga vahustatuna kohvi peale. 

 

Loomulikult võib spirulinat lisada ka küpsetistesse või teistlaadi toitudesse, aga kuumutades kaotab see oma kasulikud omadused ning sellepärast soovitame seda pigem just külmades ning toortoitudes kasutada.

 

 

Kui palju spirulinat võiks tarbida?

 

Soovitatav päevane kogus on 1-2 supilusikatäit (10grammi), aga spirulinaga alles tutvust tehes võiks seda algul tarbida kuni supilusikatäis päevas. 

 

Raviva toime omandab spirulina aga siis kui võtta seda rohkem: 2-4 supilusikatäit. See on soovitatav inimestele, kes spirulinaga juba “sina-peal” ning soovivad sellest maksimaalsed kasud kätte saada. 

 

 

Tarbi kindlasti ainult mahe-spirulinat

 

See on oluline, sest saastunud spirulina tarbimine võib endaga kaasa tuua ebameeldivad kõrvaltoimed. Mitte mahe-spirulinat tarvitades võib juhtuda, et see on korjatud veekogust või kasvatatud basseinis, mis on saastunud inimorganismile toksiliste ainetega. 

 

Seetõttu ole kindlasti ettevaatlik ning tarvita ainult orgaanilist toodet! 

 

Samuti tuleks end spirulinat kasutades jälgida ning kui peaksid esinema näiteks nahalööved, iiveldustunne või kõhuvalu, siis tuleks kindlasti arstiga konsulteerida. Ettevaatlik tuleks olla ka autoimmuunsete haiguste korral ning nende puhul tasuks tarvitamisega pigem väga ettevaatlik olla ja kindlasti enne arstiga konsulteerida. 

 

RoheValikus müüdava mahe-spirulina leiad siit (kliki siia)